expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 8 August 2018

PERCUTIAN BAJET KE CAMERON HIGHLAND. HOTEL HAJI SAUDI RECOMMENDED!

Assalamualaikum semua.
Hai buat ape tu?tgh survey hotel ke?nk pergi bercuti kt mne?ala saje je tanye. Sebab sy nk share satu hotel di Cameron Highland milik bumiputera yg penting orang Ganu kite.

(Da lame aku tulis tp belum published huhu. Jom bace)

14 Julai 2018
Kami da lame dapat jemputan kawan suami ni Syahir nk kawen 14 Julai 2018.wowee boleh jalan2 cameron memandangkan Zayne dah 4 bln lebih. So pagi tu kami gerak terus pegi ke tempat kawen di Dewan bertam valley sblm sampai ringlet. Okay dah tertunai hajat nk p kenduri oncle syahir.Kami sampai dalam jam 2.30 pm. Ngam2 memang lapar. Last jumpe haritu mse Zayne dlm perut mummy lagi. Oncle bawak jln2 naik 4x4 ke kebun kt Cameron. Tgh sarat kot time tu.tp fun gile. Tq oncle walaupun dlm perut Zayne Nampak sume tu.hahah nnti Zayne besar nk dtg lagi jln2 kat chalet oncle yang cantik tu. Zayne da sok sek sok sek bersin selseme.zayne memang kalah dengan sejuk. Bru aircond kete. Blm naik ats Cameron lagi dik ooi.

muka baru bangun tido


ni la oncle syahir yg enseng

same tak dgn muke mummy?


Da selesai makan, jumpe pengantin sume kami bergerak menuju ke destinasi. Walaupun da banyak kali datang Cameron tp kalini sgt beza sbb bawak Zayne.Alhamdulillah tertunai jugak salah satu checklist tpt nk bawak Zayne. 

Kami sampai ats dalam 4.30 pm. So terus menuju ke hotel HAJI SAUDI terletak di bandar Brinchang. Dekat dgn tapak pasar malam (tapak lame)
So mase nk checkin adik yg jage kaunter tanye ic sume. Org trg ke kak?Aku alamak kenape pulak dlm hati cuak la kang tak ley checkin. Aku tnye kenape?oh tak de ape sbb kalau org TERENGGANU owner bagi discount . aku pun wow melompat2 tp dlm keadaan masih control hahahahahh.

Korang Semua gambar dari FB Haji Saudi Hotel ( sebab lupe snap aritu)

jangan lupe ke fb HAJI SAUDI HOTEL 

 So dpt la less harga bilik dlm rm134 ( tak silap aku lupe exact price) dpt la kurang lagi. So kami dpt bilik superior queen. Dpt plak ground floor. Sekarang mmg keutamaan sebab da ade ank kecik dan mcm brg nk berangkut kan. Dulu time single mmg bilik paling tinggi kite mintak.ahaks.~

Korang boleh ke FB  Haji Saudi Hotel. Macam2 jenis bilik yang ade. Tempat pun strategik yang penting ade arah kiblat dan bersih. Hotel ni tak sediakan sarapan pagi. Tapi area hotel ade byk tempat makan dan hotel2 lain juge.

Kami dapat bilik ni. Superior Queen







Oke da masuk bilik waaa sejuk yakmat. Zayne pun Nampak so excited tp mummy yg lebih excited. So plan bermula. Yg first kena isi perut yang lapar. Maklumlah sejuk kot. Sambil2 tunggu suami besiap, aku google kt mne nk pegi arini n esok. Sbb kami dtg kejap je 2 hari 1mlm je. 

Zayne da ready nk jalan2


So plan petang ni kami cari makan dulu kt Café lorong . tgk cm best menu2 . sebab lapar kot sume aku nampak sedap.hajat aku dtg sbb nk ke AVANT CHOCOLATE FACTORY yang di viral kan.hahah bile tgk operation hours tutup jam 6pm dan perjalanan mengambil masa dlm 50 minit. Sooooo esok la kite pegi.


Kami pun menuju ke CAFÉ Lorong Kea farm di Brinchang dalam 15 minit kami sampai. Sebab agak jem dgn jalan tgh baiki dan byk jugak kenderaan. So aku igt bukan cuti sekolah tak jem .ko salah sal tiap2 minggu mmg ramai dtg Cameron bukan ko je. ~hati aku berkata2 J
Alhamdulillah sampai juga kami ke Café Lorong 


Impressive! aku suke. Ade plak anak bulus dlm sangkar dlm hati pikir die ade bulu tebal mesti tak sejuk hahah piker baik2.off topic~
Kedai ni cantik tak de la besar mcm restoren mamak tau. Tp ramai jugak makan sini. So tgk menu sume jadi lapar.





 air tea Tarik strawberry RM4.00

nasi putih set  sayur asparagus RM8.50 

nasi goreng USA RM9.00 + Tea o laici RM4.50 

Aku order nasi putih set  sayur asparagus RM8.50 + air tea Tarik strawberry RM4.00  fuuu meletop. Suami mkn nasi goreng USA RM9.00 + Tea o laici RM4.50 . Sebenarnye menu suami tu aku yg order sebab aku ketamakan sume aku nk makan. Hahah Alhamdulillah kenyang. Zayne pun muke toya sebab ngantok tambah plak die memang kalah dengan sejuk.so kite upah die dengan susu.


Tiga-tiga perut dah kenyang so kita balik . tapi balik tak terus ke hotel. So kami singgah pasar dkt dgn hotel (berdekatan pasar mlm tapak lame) misi mencari sweater Zayne. Sbb sweater yg ade tak tebal. So jumpe da RM25 saiz baby Alhamdulillah muat.  So Nampak pulak org jual jagung beli jagung (RM5 tak silap, Nampak pakcik duk panggil suh try  Air kelapa laut (RM4) (eh eh ape nme nye) so beli sebiji. Nk ayam gunting (RM10) beli jugak . nmpak org jual strawberry celup coklat (RM10)beli jugak. Ahaks~Tapi agak kecewa dengan ayam gunting sebab keras gile mcm da di goreng berkali2 ayam pun dah hitam. (tahniah malam tu aku menggeletik gatal sbb ayam lame)

Zayne badmood ngntok

RM4.00

RM10.00

RM10.00

RM5.00

sweater RM25


Okay magrib dah panjang. Kami pun pulang ke hotel. Sbb Zayne da lame lena hahahah. Kesian die selseme. So malam tu memang tak mandikan. Just lap2 dgn air suam je. Mummy pun tkt nk mandi sejuk  (tapi mandi tau) bekal2 yang beli semua da selamat makan ape lagi tido la. 

Da sampai hotel zayne baru bangun dengan muke selebek.hahahah. da puas tgk bola kami pun beransur nk tido laaaa

jom tido onty

Zayne da lame lena. Emm 3 kali terjage nangis sbb sejuk sangat. Da pakai kan baju berlapis letak balm garlic. Pastu baru lena sampai pagi. 

15 Julai 2018
So awal2 bangun sbb Zayne bangun awal. Semua da ready nk checkout dalam jam 10 pg. Kami terus gerak menuju ke Avant Chocolate Factory. Mak ai jauh kot. Lagi 40km nk kuo simpang pulai. Bak kate suami tak pe bukan selalu. Yes I like that quote. Hahha


Sebabnye tempat viral so memang ramaila jawabnye. So aku da over excited bergambar tp gambor Zayne je. Nmpak plak kek, aiskrim kat kaunter. Dengan tamaknye aku order nasi set air+ pastry strawberry and strawberry cake. Total dlm RM60+. FYI  kat sini boleh pakai QR PAY MAYBANK. Tapi sebab line celcom slow tak dpt gune. Pekerja die bg tau sni DIGI je oke line. Okeylah sis aku byr cash.

Muke tak de perasaan


kt depan ni ade jual goreng2

kat kaunter ade menu book .so korang boleh pilih . ade jual set juga




kek+pastry+nasi+air=RM60.00


So ambik tempat masing2 nk makan. Cm biasa la ade ank kena makan gilir2. Aku punye lapar sampai lupe nk simpan nasi kt suami. Ahhaha nsb cpt tersedar. Oke dptlah 2 suap nasi tuk die.  Next cake and pastry. Mmg sedap kalau boleh nk beli semua. (aku memang hantu cake) Than giliran aku pulak bawak Zayne usha2 sementara suami makan. Gitulah kisahnye kalu bab makan.



Tempat mmg menarik .sesuai bawak anak2. Mcm2 aktiviti ade. Kite yg dewasa lebih excited .lahai. okay da puas bergambar. Banyak lagi tempat untuk bergambar tapi zayne nk merengek nk tido so bye bye la Avant Chocolate 






Mase nk gerak nmpak plak aiskrim. Aku bli lagi aiskrim durian + aiskrim buah disaluti kacang total RM34. Hahaha gelak smbil nangis.memang sedap berbaloi dgn harga. #cry xpe aku pgg quote suami aku. Bkn sllu dtg.

aiskrim durian + aiskrim buah disaluti kacang total RM34


So selesai isi perut kami kena pusing balik lagi 1jam nk ke brinchang. Sbb kami balik melalui sg koyan. Singgah lagi pasar kt area hotel kami checkin. Sbb pasar kt kea farm ramai org full parking. 




Kalini beli strawbery kering + jeruk  RM20
jagung rm10
Aiskrim strawberry RM2(beli sorang satu)

MY FAVORITE  aiskrim strawberry RM1

So kalini borong sikit je. Sbb bajet tak berapa nk ade. Beli sikit2 je sbb kite bukan org have have.

So kami mulakan perjalanan balik. Alhamdullillah selamat sampai rumah. Tu je untuk entry kalini. 

Kali ni aku habis RM500 shj. jom melancong dekat2 pun melancong jugak. okay bye 
Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment :D