expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 25 June 2015

Masak mee Tomyam senang gile...

Assalamualaikum semua.Selamat menjalankan ibadah puasa.

Hari ni nk share cara masak tomyam paling senang .Actually ni first time sy masak sbb saya memang tak suke tomyam.Tapi demi tekak suami sy cuba masakkan.(padahal mmg tak pandai masak)
ha ha ha :)

oke bahan2 senang je:

BAHAN A

1.gula
2.garam
3. kiub tomyam
4.cuka
5.daun limau purut
6. mee/mee hoon/nasi
7.ayam/isi ketam/dgg/seafood(terpulang pada tekak masing2)
8.Sayur(lobak/bunga kubis/dll)
9.tomato

BAHAN B

1.Bawang kecik/besar (sy guna separuh sbb guna bawang besar)
2.Bawang putih( sy guna 5 ulas bawang putih)
3.serai
4.cili (ikut kepedasan yg korang suke)
(dihiris sahaja)

Mula2..

1.Panaskan minyak dalam periuk utk tumis bahan B.
Jangan lama sangat naaa bawang putih cepat garing.




2.Masukkan kiub tomyam.Saya guna 4 ketul sebab terlebih air n nk bg rasa kaw kaw kaw.Biasa 2 kiub oke dah..




3. Masukkan air .tunggu sehingga mendidih

4.Masukkan serai (alamak lupe snap gambar serai)

5.Masukkan isi ayam/isi ketam/seafood dan sewaktu dengannya.



6.Masukkan garam (agak2 )




7.Masukkan gula(penambah kemanisan)


8.Masukkan cuka(tambah kemasaman )




10. Masukkan sayur(lobak/bunga kubis..sukehatilah)




11.Masukkan tomato



12. Masukkan daun limau purut.Pastu husband ckp ├Żang kasi kaw skt.so sy masukkan sampai 5 helai daun limau purut..
Biasanya orang masuk awal kan.sy kes lambat sebab daun limau purut habis.so kena tunggu suami balik keje.Die belikan.heeeeeeeee

(gambar ni search kat google.sbb lupe nk snap.kot kot de tak kenal daun limau purut)

13. Sy guna mee hoon.So rendam air panas aje dan tos kan


13. SIAP! Alhamdulillah suami ckp sedap.. (berani ckp tak sedap).hahahahah



nanti kite share lagi okey.. especially for yg baru acah2 nk masak cm saya.
#saallaluna

1 comment:

  1. mudahnyer.boleh la try nanti.tq http://lynnradzi.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thank you for your comment :D